Verruim je horizon: meer dan een beursbezoek

Verruim je horizon: meer dan een beursbezoek

 

 

Het einde van het secundair onderwijs is in zicht. Stilaan begin je na te denken over de volgende stap in je leven.

Wil ik nog studeren? En wat zijn dan de mogelijkheden?

Wil ik gaan werken? Wat zijn dan aansluitende beroepen?

Hieronder volgen enkele tips die je met je keuze kunnen helpen.

 

Tip 1: Neem je tijd en begin op tijd

Kiezen doe je niet in één moment. Kiezen kost tijd. Kiezen zorgt vaak voor wat onzekerheid. “Wil ik nog wel naar school? Wat ga ik dan doen? Ben ik niet te jong om al te werken? Ga ik wel werk vinden? ...

Deze onzekerheid hoort erbij. Loop er niet van weg en neem de tijd om zicht te krijgen op wat je onzeker maakt. Schrijf jouw twijfels eens op en ga op zoek naar antwoorden. Veel informatie kan je vinden op het internet, maar zet ook stappen naar buiten. Neem eens contact met mensen die je wegwijs kunnen maken, leg je twijfels eens voor aan vrienden, familie, leerkrachten of anderen.

 

Tip 2: Ken jezelf

Wie ben ik? Wat vind je zelf je belangrijkste persoonlijkheidskenmerken? Ben je stipt, ondernemend,  een teamplayer, een buitenmens, creatief, ... Hoe zie jij jezelf? Hoe zien anderen jou?

Wat zijn mijn kwaliteiten? Wat kan ik goed? Wat zijn mijn beperkingen? Denk hierbij aan schoolvakken, maar zeker ook aan wat je in je vrije tijd doet.

Wat doe ik graag? Waarvan krijg ik energie? Zijn dat dezelfde vakken als ‘waar je goed in bent’?

Wil je een doordachte keuze maken, dan is een antwoord op deze vragen vinden belangrijk.

Kom hiervoor uit je kot! Vraag anderen naar hun mening, toets die af aan je eigen mening en probeer zo een duidelijk en realistisch zelfbeeld te krijgen.

 

Tip 3: Verken het aanbod

Weet je welke opties je hebt na dit schooljaar? Ken je de aansluitende beroepen op je studierichting? Weet je welke vervolgopleidingen er bestaan?

Hier een goed zicht op krijgen, zorgt ervoor dat je keuze meer doordacht is en een grotere kans op slagen heeft.

Hoe kom je aan deze informatie?

*      Via je school of CLB: zij hebben de taak je te begeleiden in je studie- of beroepskeuze.

*      Via een oud-leerling: zij kunnen vanuit hun ervaring informeren over een vervolgopleiding of beroep in de praktijk.

*      Gebruik het wereldwijde web: Wil informatie over vervolgopleidingen in Limburg of aansluitende beroepen, dan ben je al op de juiste plaats. Wil je verder kijken dan Limburg, neem dan een kijkje op www.onderwijskiezer.be

*      De Verruim je horizon beurs: bezoek onze beurs op dinsdag 19 maart of donderdag 21 maart 2019!

 

Tip 4: Kies

Goed kiezen betekent dat je zicht hebt op de verschillende mogelijkheden en op jezelf. Verbind deze met elkaar wanneer je kiest.

Een definitieve keuze kan soms beangstigend overkomen. “Ben ik wel zeker” “Is het dit nu?”

Bedenk je dan twee dingen:

  • Hoe meer doordacht je keuze is (zie tip 1 tot en met 3), hoe meer kans je hebt op een succesvolle keuze
  • Ook tijdens je studies of loopbaan zijn er momenten dat je kan bijsturen. Levenslang leren en flexibiliteit zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden.

 

 Tip 5: Probeer

Als je de kans krijgt (of zelf zoekt) probeer dan je toekomstige droom job eens uit! Praat mensen die de job al uitoefenen, zoek iemand die de job al uitoefent en overtuig deze persoon om eens een dagje mee te lopen. Zoek uit of je deze job kan uitvoeren als studentenjob. Neem een kijkje op de website van Roadies voor meer informatie rond 40 uiteenlopende jobs of check www.roadies.be/doe-het-zelf voor meer opties.

 

Veel succes!